Aita keelustada karusloomafarmid!

Ajavahemikus 16.04.2013 - 16.04.2014 andsid oma allkirja karusloomafarmide keelustamiseks nii digitaalselt kui ka kirjalikult ühtekokku 9000 Eesti inimest. 12. märtsil 2014 võttis Riigikogu vastu petitsiooniõigust reguleeriva seaduse. Selle kohaselt saab kollektiivse märgukirjaga, millele on kogutud vähemalt 1000 allkirja, esitada Riigikogule ettepanekuid õigusnormide muutmiseks ja ühiskonnaelu paremaks korraldamiseks. Seetõttu oleme üles pannud uue petitsiooni, mis toetab püüdlust esitada parlamendile seaduseelnõu karusloomafarmide keelustamiseks Eestis. Uut petitsiooni saab allkirjastada üksnes id-kaardiga.

08.05.2014 00:00 kuni 14.11.2014 23:59

Aita keelustada karusloomafarmid!

Petitsioon aadressil petitsioon.ee/karusloomakasvandused kogus 7761 häält, mis kinnitati e-posti teel.

Karusloomakasvandustes kasvatatakse tänapäeval rebaseid, naaritsaid, küülikuid, nutriaid, kährikuid, tšintšiljasid ja teisi loomi. Karusnahatööstus on juba olemuslikult ebaeetiline; farmides puudub loomadel võimalus elada liigiomast elu ja väikestes traatpuurides ei ole võimalik tagada loomade heaoluks vajalikke tingimusi. Kaasaegses maailmas ei ole karusnahkade järele enam praktilist vajadust, kuid sellegipoolest on karusnahatööstuse aastane toodang maailmas umbes 50 miljonit nahka. Loomi vangistatakse ja koheldakse julmalt ainult inimese edevuse ja glamuuriihaluse tõttu. Üle poole toodangust läheb karusnahksete detailide ja aksessuaaride valmistamiseks, mille praktiline väärtus on veelgi küsitavam.

Karusloomafarmid on täielikult või osaliselt keelustanud kümmekond Euroopa riiki, nt Suurbritannia, Holland, Austria, Horvaatia jt. Need riigid on võtnud seisukoha, et ei soovi eetilistel põhjustel karusloomakasvandusi oma territooriumil näha. Loomade eestkosteorganisatsioon Loomus tegutseb selle nimel, et ka Eestis karusloomakasvandused keelustataks.

Loe lisa:

www.loomus.ee/

MTÜ loomade eestkoste organisatsioon Loomus tegeleb loomade huvide ja õiguste kaitsega ning loomade huvide esindamisega ühiskondlikes aruteludes. Loomus seisab eelkõige karusloomade, põllumajandusloomade, meelelahutusloomade ja katseloomade huvide eest.

Marika: Me elame 21 sajandis!
Ja me peame armastada ja hoolitseda maailma floora ning fauna...kui ikka tahame olla inimeseks
Irina: Помогите запретить зверофермы!
В период 16.04.2013 - 16.04.2014 9000 эстоноземельцев поставили свои подписи под петицией в поддержку запрета звероферм как электронно, так и на бумаге. Поскольку 12 марта 2014 года вступил в силу закон, регулирующий реализацию петиций, благодаря которому можно выносить проекты на обсуждение в Рийгикогу, если под петицией поставят свои подписи не менее 1000 человек, то по этой причине на портале petitsioon.ee размещена новая петиция за запрет звероферм, которую можно подписать только при наличии ID-карты.

20 эстонских знаменитостей поддерживают запрет звероферм в Эстонии и участвуют в кампании под названием «Я за животных!», запущенную организацией по опеке над животными Loomus и призванную поддержать попытку представить парламенту законопроект, целью которого является запрещение в Эстонии ферм, где разводят пушных животных ради получения их меха. Подробности на русском языке → http://veganboom.blogspot.com/2014/05/peticiya-za-zapret-zveroferm-v-estonii.html
Kalev: Me elame 21 sajandis!
Maia, sa soovid elada küll juba 21. sajandis, kuid kas sa pole veel märganud, et üle poole Eesti elanikkonnast elab allapoole vaesuse piiri. Miks sa ei valuta oma südant nende perede pärast, keda näiteks pank oma isa töötuksjäämise tõttu kodust välja tõstab, kuidas saavad selle pere lapsed oma kõhu täis ning kas neil on ikka piisavalt ruumi, et elada õnnelikult ning inimväärset elu? Sinu postitus solvab nii mind, kui ka paljusid teisi. Ma olen pensionär ning invalid ning tuleb välja, et minu probleemid pole karusloomade probleemi kõrval enam olulised. Häbi sulle! Ka sa peaks oma arusaamadega ükskord juba 21. sajandisse jõudma.....
Val: Karusnahast üldiselt
Tere!

Kui karusloomi peetakse neile igati mugavates oludes ja on välistatud nende vabadusse pääsemine; kui kõike tehakse korralikult, siis eetilistest ja keskkonnakaitselistest eesmärkidest lähtuvalt on taastuv loodusvara mõistlikum kui naftast rõivaid teha. Kui aga farmid ei suuda tagada loomadele normaalseid elutingimusi ja vältida võimalikke kõrvalmõjusid kohalikule elusloodusele, siis tuleb loomulikult keelustada.
Aga enne seda tuleb olemasolevad loomad maha lüüa sõltumata sellest, kas nad on pojad või täiskasvanud.

Samas: loodusest kütitud karusnahad on mõistagi väärtuslikumad, tervemad, ainulaadsemad, lisandväärtusega ja karusloomafarmide sulgemine toetaks loodusliku karusnaha taas väärtuseks tõusu ning motiveeriks ka kohalikke kütte selles mõttes, et mitte ainult arvukuse reguleerimise pärast, mis kraabib iga õige küti südant, vaid ka et saagil on suurem väärtus, loom saab väärikalt ja võimalikult täielikult ära kasutatud. Küttide nagunii tasuta, kuid kontrollitud tegevusele tuleks karusnahaküttimisel taas tagasi tubli tükk eetilist poolt, mis vahepeal kaotsi minemas. Käimasoleva Jahimeeste Seltsi poolt välja kuulutatud jahieetika-aasta raames oleks see oluline teema läbi rääkida küll.

Terv. Val Rajasaar
Studio Viridis Loodusharidus
Val: Nõme süsteem
Siin saab kommenteerida ianult siis, kui oled hääletanud. Mina ei oska pooli valida enne, kui pole täpselt teada informatsioon. Sestap pidin panema vastuhääle, et mu kommentaar üldse kuskile jõuaks.
Teet: Nõme süsteem
Karusnahast valmistatakse tänapäeval 99,9 % luksustooteid, mida ei ole vaja toota ei "taastuvast loodusvarast" ega naftast. Samuti on kuidagi veider heietada lootust, et taas õitsema lööv karusnahaküttimine justkui kõiki õnnelikeks teeks - peale Vene, Hiina ja ülejäänud maailma uusrikaste ja jahimeeste ei näe ma küll kedagi, kes sellest rõõmu võiks tunda. Eetilist pole selle turu puhul absoluutselt mitte midagi.
Kalev:
noortel tibidel on ikka vähekene väärastunud arusaam elust.... just nagu karusloomakasvatus on Eestimaa elus kõige olulisem probleem? Huvitav, miks te ei muretse sellepärast, kuidas elavad ning saavad hakkama paljulapselised pered, pensionärid, invaliidid või kodutud... see ei huvita kedagi. Aga oh neid vaesed karusloomi, kuidagi nagu kunstlik või pseudo probleem..... aga omast arust tegelete olulise asjaga.... Mõtelge ikka ka enne, kui selliste lauslollustega päevavalgele tulete....... Kas te olete ise kunagi omas elus mõnda karuslooma farmi külastanud? Aga mida peaksid tundma need inimesed, kes elavad Eestis allapoole vaesuse piiri... muide, neid on Eestis üle poole elanikkonnast. Selle petitsiooni valguses tuleb välja, et ühiskonnale on olulisemad loomade probleemid, aga mitte inimeste omad.... häbi teile!,
Evelin: Evelin
Kuidas on karusnahalooma farmide keelustamine seotud paljulapseliste perede ja allpool vaesusepiiri elavate lastega? Kuidas see muudab nende elu halvemaks, kui on inimesi, kes võitlevad loomade vastiku ja kohutava väärkohtlemise vastu? Kas nüüd kaob toit üldse taldrikult, kui inimesed siin petitsioonile alla kirjutavad? See on täiesti teine teema, kulla inimene.
Võibolla saan karma käest nüüd vastu pead, aga olen täiesti kindel, et väga paljude nende sinu nimetatud inimeste saatus on nende enda kätes. Võib kõlada kurjalt, aga kui ei ole võimalusi pere loomiseks, siis ole vastutustundlik ja ära tee seda.
Kui sinus ei ole kaastunnet loomade vastu ja arvad, et see siin on lauslollusega tegelemine, siis sinusugused ongi põhjuseks, miks minul on piinlik olla inimene.
Empaatiavõimeta inimene ei ole intelligentne inimene. Just so you know.
Marlen: Marlen :
Inimestel peaks olema mõistus ja on kaks kätt ja jalga. Ise otsustavad kui palju neil lapsi tuleb ja kas suudavad ülal pidada. Loomad on kahjuks sõltuvad inimestest, kui hoolid loomadest oma ümber siis hoolid ka inimsestest. See on tänapäeva teadlike inimeste elustiil.
Marlen: Marlen
Olin Kalevi mõttelaadi vastu aga kogu petitsiooni poolt ikka.
Jette: .
Võib olla võiksid siis inimesed, kes ei suuda oma järglastele täisväärtuslikku elu pakkuda, neid üldse mitte teha! Inimene on üks haige loom, arvates, et võib kõigi elude ja heaolu üle otsustada.
Inimene on ikka ise oma hädades süüdi, loom aga ei saa enda käekäigus väga palju kaasa rääkida...Muidugi tuleks kogu see debiilsus ja loomade väärkohtlemine keelustada!!!
Irene: Irene
Kas karusloomakasvatuste vatsu olemine välistab kuidagi paljulapselistele peredele ja muudele kehvas seisus inimestele kaasatundmise või nende aitamise? Väga huvitav, mida Kalev ja teised temasarnased, kes iga kord, kui loomade probleemidest jutt, kohe inimeste probleeme rõhutama kukuvad; on ise teinud, et neid õnnetuid inimesi aidata, kellele kogu nende kaastunne kulub.
Andrea: Teeme ära!
Õige!
Merli: eksitav süsteem
Juhin tähelepanu, et algatusele ei ole võimalik vastuhääli panna ja isegi nn vastu kommenteerimisel registreerimib süsteem poolthääle.
Kaidi: Poolt!
Loomad ja inimesed on sisuliselt üks liik ja peaksid ka olema võrdsed!
Kri: .
.
Birgit: Enam hädisemaks minna ei saa
Appikene, inimesed, küll te olete ikka isekad!! Iga kord kui leidub keegi, kes näeb vaeva ja võtab asja kätte, et aidata loomi, kes ennast aidata ei saa. Siis ronivad alati välja kuskilt suured maailmaparandajad, kes inisevad, et miks ei aidata pensionäre ja invaliide ja muid kergelt lihtsaid inimesi, kes ei oska muud kui ainult sigida ja siis on kogu maailm süüdi, et nende lapsed nälgas. SA OLED INIMENE! Sul on käed-jalad küljes, et ennast ise aidata. Kui sa ei ela puuris, kus sul pole ruumigi ümber keerata, siis sinu probleem ei ole nii suur, et sa ennast aidata ei saa! Võtke aru pähe ja olge humaansed!
Jette: .
VÄGA nõus kõigega :)
Aita: Enam hädisemaks minna ei saa
Birgit! Oled tubli! Täpselt minu arvamus. Kui soovin aidata koduta/peremeheta kassi-koera või päästa konni teelt autorataste alla sattumast, siis ei jõua MÕNE KODANIKU hala ära kuulata - lapsed näljas, pension väike, tööd pole jne. Minu vastus on SELLISTELE - selleks on inimestel käed-jalad otsas.. suu kah peas... ametnike rodu aitamiseks... Kes aga aitab looma/lindu, kes ei saa ennast kaitsta...
Olen tänulik kõigile, kes minu mõttest aru saavad... ja aitavad ....
Kalev:
Evelin, kuidas sa ei taipa, et kui räägime karusloomakasvatuses sellest, et loomad peaksid olema õnnelikud, kui samal ajal on poole Eesti rahvast õnnetud ning ei jaksa tagada oma lastele ei õnnelikku lapsepõlve ega taisväärtuslikku haridust, rääkimata huviringidest..... ja siis tulevad mõned rikkurite lapsed, kes arvavad, et on maailma nabad ning tõstatavad tähtsate nägudega oma loomaõiguslaste teemad ülesse, just nagu oleks see Eestis lahendamist vajavate teemade esikümnes. Sellist joga saavad endale lubada ühiskonnad, kus on nn Maslovi püramiidi alumised vajadused rahuldatud. Seega - kui keegi tõstab loomade heaolu kõrgemale inimeste omast, on ikka midagi vägagi valesti....

Kalev:
Samas tuleb õnneks Hagi rahvusvaheliselt kohtult arukaid otsuseid - nimelt tühistati karusloomakasvatuse keelustamise seadus, sest see on vastuolus Euroopa inimõiguste konventsiooniga. Karuisloomakasvatust sooviti keelustada eetilistel kaalutustel, tuginedes väitele, et karusnahk on "tarbetu luksustoode"

"Puuduvad mõistlikud argumendid hävitamaks kõrgete heaolunõuetega, hästi töötavat põllumajandussektorit, mis võimaldab maaelu edendamist ning töökohtade loomist ekspordist saadava sissetulekuga. Karusnaha tootmine ning kasutamine olema iga isiku otsustus- ja valikuvabadus, mitte seadusandlusega määratletav, rikkudes inimeste põhiõigusi" leiti 21. mail 2014. Haagis toimunud kohtuistungil.
elin:
Armastame loomi!
anne-ly: Krt
Miks ainult id kaardiga saab allkirjastada, seetõttu läheb minu hääl kaduma...
Tiina-diana: Arusaadav.
Arusaadav, et inimesed, kes on kibestunud ja kellest ei hoolita postitavad siia kommentaare, et miks nende pered peavad elama halvasti. Olen ise samas olukorras olnud. Aga jah - milles on süüdi "noored tüdrukud" ja need ühesilmsed, lombakad loomad, et inimesed ei ole oma eludega hakkama saanud? Ka heade inimestega juhtub halbu asju ja see lihtsalt on nii. See on ka kurb. Kas tasub selle pärast loomi karistada?
Sten: Kaastunnet!
Elame tülide ja silmakirjalikkuse ajastul. Mitte miski siin ei toeta kaastunnet elusolendite suhtes. Näitame, et need inimesed, kellel see on veel alles, pole veel kuhugi kaotatud. Ülejäänud magage hästi, tekiks paks, vatine vale-ego.
Andreas: Oeh
Süda läheb pahaks vastuhääletajate kommentaare lugedes. Kuidas selline lollus üldse eksisteerida saab? :(
Maris: Loomad ei ole halvemad kui meie!
Loomad ei ole halvemad kui meie-iseendale me ei taha ju kitsast ruumi,vajame ikka liikumise ruumi, samuti me ei kujutaks iial ette et meil tõmmatakse nahk maha, lihtsalt et keegi saaks meie nahas "ilusam" välja naha. Karusloomad on ka loomad nagu meie- ja nad väärivad kohtlemist nagu meie!!!! nad ei ole halvemad kui meie-ehk isegi paremad:)
eelika:
Miks on vaid id kaart valikus.sooviks h22letada, kuid selle puudumisel on see võimatu!
Leenu: poolt!
poolt!
Kaisa: Kahju on neist loomadest
muidugi poolt!
Semi: Kõik elusolendid väärivad vabadust!
Loomad väärivad elada vabaduses nendele liigiomast elu. Tundeliste elusorganismide vangistamine ei tohiks olla aktsepteeritud norm. Ärilistel eesmärkidel loomade kasutamine ei keskendu kunagi loomade heaolule, vaid raha teenimisele. Ma loodan, et inimesed keskenduvad tulevikus aina rohkem südame teenimisele.
Dmitri: Полностью поддерживаю!
Полностью поддерживаю!
Katriin: EI POOLDA KARUSLOOMAFARME!
Igal elusolendil on õigus elule ja vabadusele.
Elizabeth: Loomadel hing suurem kui meil
Palun säästame neid puhtaid olevusi maailma kannatustest, mida põhjustab inimene...
Kätlin: Loomad on elu väärt
Ka loomad soovivad elada normaalset elu.
Siim: Inimloom või inimene?
Kes oleme meie et võime teisi elusolendeid oma heaolu nimel ära kasutada,tappa ja piinata?
Ain: Allkirjastamine ainult ID-kaardiga?
Võiks olla viis allkirjastamiseks ka muid vahendeid kasutades, nt Mobiil ID vahendusel. Hetkel jääb minu hääl siia paraku seetõttu tulemata.
Triin:
Mitte kellelgi pole õigus kedagi hukka mõista sellepärast, et on soov aidata neid, kes ennast aidata ei saa!
Loomad, kahjuks ei ole võimelised enda eest võitlema ja mööda kohtupinke käima.
Inimesed ärge olge nii õelad, on endal ka kergema !
Joakim: Kui ei ole tugevat vajadust siis milleks?
Me ei ela enam keskkonnas, kus karusnahad oleksid meile eluliselt olulised. On olemas alternatiivsed tehismaterjalid, mida kasutada. Ainult kasumi teenimise eesmärgil karusloomade kasvatamise ja küttimise näol on tegemist väga barbaarse praktikaga, mis ei ole 21 sajandi inimesele kohane.
Raido: Ebainimlik
Tebiilsus, et selline asi ültse lubatud on.
Heleri: Südant lõhestav
Kas loomade elu on kuidagi vähem väärtuslikum kui inimese oma? Kui maakera pealt kaoksid ühel hetkel kõik inimesed, siis ei muutuks mitte midagi...kui siis ainult paremuse poole.

Leian, et inimestel EI OLE õigust hukata mitte ühtegi looma. Mida halba on teinud need loomad meile? .. Mitte midagi! Kohutav! Olgem ikka inimlikud!!

Igal juhul poolt!
Karin: petitsioon
Poolt
Michaela: Keelustada farmid!
mine küti ise kui nii väga tahad karusnahka
Einar: Olgem inimesed
Kui vajad süüa, jahi respektiga ise looma ja tee endale süüa. Aga kasvatada ja tappa looma mingi muu eesmärgi jaoks? Kuritegu.
Andreas: Ei
Ei