Tagastage laps perele!

Head inimesed, palun aidake hoolitsevatel vanematel laps tagasi saada!

17.07.2017 00:00 kuni 19.10.2017 23:59

Lugupeetud Eesti Vabariigi President, Peaminister, Justiitsminister, Sotsiaalminister, Riigikohtu põhiseaduslikkuse järelevalve kolleegium, Õiguskantler, Riigikogu liikmed ja sotsiaalameti töötajad

11. juulil võtsid Eesti õigusorganid Tallinnas elava Vene Föderatsiooni kodaniku Anatoli Gazarjani ja Anna Mihhailova käest ära nende kaheksa-aastase tütre Izabella. Lapse äravõtmise formaalseks põhjuseks sai see, et 1) pere korter vajab remonti ja 2) lapse tervist kahjustab sigaretisuitsu hais. Kohtuistungil, mis toimus lapsevanemaid kaasamata ja isegi neid ette teavitamata, langetati otsus tüdruku viibimisest laste varjupaigas kuni 29. oktoobrini. Teadmata põhjusel lubati vanematel oma lapsega kohtuda vaid üle päeva ning kohtumise ajaks oli alguses 15 minutit. 18. juulil pikendati kohtumise aeg poole tunnini.

Mis puutub remonti, siis Anna sõnul ei nõutud temalt ja ta abikaasalt, et nad teeksid remonti ise. Vastupidi, sotsiaaltöötajad lubasid, et nendega seotud organisatsioon talve alguses pakub neile abi remondi tegemises. Abikaasad heausklikult jäid seda tähtaega ootama. Kui sotsiaaltöötajad vahetusid, nõudsid nad remonti ja lubasid tulla tagasi augustis. Anatoli kavatses just sellega alustada, kuid 11.juulil tulid sotsiaaltöötajad kokkulepet eirates ette teatamata Gazarjanide koju koos politseinikega ja võtsid lapse ära.

Suitsetamise kohta selgitab Olga, et nad suitsetavad ainult köögis. Anatoli kinnitab, et nad teevad seda vaid siis, kui last kodus ei ole.

Petitsiooni autor tunnneb Anatolit ja Olgat kui töökaid ja hoolivaid inimesi ning on veendunud, et vaatamata nende puudele ja sellest tulenevale materiaalsele kitsikusele saavad nad tütre kasvatamisega hästi hakkama, pakkudes talle nii armastust kui kõlbelist kasvatust.

Izabella perest eraldamine on räme Eesti Vabariigi Põhiseaduse rikkumine. Nimelt, rikutakse II peatüki §26 ja §27, kus deklareeritakse seda, et "Igaühel on õigus perekonna- ja eraelu puutumatusele" ning et "Perekond rahva püsimise ja kasvamise ning ühiskonna alusena on riigi kaitse all". Palume pidada kinni Eesti Vabariigi Põhiseadusest ja tagastada laps perele!