"Ei!" putinisti rõivapoele Ülemiste keskuses

Kutsume üles koheselt lõpetama Putini toetaja rõivapoe äritegevuse Ülemiste keskuses

28.03.2022 00:00 kuni 28.04.2022 23:59

Pöördume Ülemiste Center OÜ juhatuse liikmete Guido Pärnitsa ja Frode Grønvoldi ning Ülemiste keskuse turunduse ja vastutustundliku ettevõtluse valdkonnajuhi Tiia Nõmme poole palvega lõpetada esimesel võimalusel igasugune koostöö Ülemiste keskuses asuva Black Star Wear rõivapoega.

Samuti pöördume Planmark Marketing OÜ ja ettevõtte asutaja Aleks Saksoni poole, et lõpetada koostöö Black Star Weariga, kelle ettevõte hetkel turundusteenuseid osutab.

Black Star Wear tänavarõivapood on osa laiemast Black Star brändist, mille hulka kuulub teisigi ettevõtteid. Black Star brändi looja, ninamees ja kasulõikaja on Vene räppar Timur Ildarovitš Junussov, artistinimega “Timati”. Aastate jooksul on Timati korduvalt avaldanud toetust nii Vladimir Putinile, kui tema režiimile lojaalsetele isikutele nagu tšetšeenide juht Ramzan Kadõrov ja Moskva linnapea Sergei Sobjanin.

Kõige hiljutisemaks toetusavalduseks Putini režiimile jääb külalisesinemine Krimmi okupeerimise 8. aastapäeva tähistamisel Lužniki staadionil 18. märtsil. Tegemist ei ole kaugeltki esimese korraga, kus Timur Junussov on Vene presidendile toetust avaldanud.

2012. ja 2018. aasta presidendivalimistel osales Timati Putini toetusvideos. 2018. aastal oli Timati ühtlasi Putini valimiskampaania ametlik toetaja.

2015. aastal, sünnipäevakingina Venemaa presidendile, avaldas Timati loo “Best friend Putin”, mis on leitav siit: https://tinyurl.com/v3cd5ttw

2019. aasta kohalike omavalitsuste valmiste ajal avaldas Timati singli “Moskva”, kus kiidetakse praegust linnajuhtimist ja kutsutakse üles valima Ühtse Venemaa kandidaati Sergei Sobjaninit. Lisaks heidab räppar laulus nalja Vene siseopositsiooni ja meeleavaldajate üle, ning kirjeldab Moskvat sõnadega “toosama linn mis ei vii läbi geiparaade”. Video kogus kiiresti 1,48 miljonit “mittemeeldimist” olles sellega “vihatuim” video Vene YouTube’is.

Leiame, et ajal, mil Vene väed Vladimir Putini käsul Ukrainas sõjakuritegusid toime panevad, ei ole õige ega kohane võimaldada Kremli režiimi pikaaegsel toetajal Eesti Vabariigis äri ajada. Loodame, et meiega nõustuvad ettevõtted, kes hetkel Black Star Wear OÜga koostööd teevad ja vastavalt leitakse kiiremas korras võimalused antud brändiga koostöö lõpetada.

Gaspar Šabad (kodanikuaktivist)

Karmo: Timati Lahkus Blackstarist juba 2020
Timati teatas 2020 aastal, et nüüdsest ei ole tal Blackstari märgiga midagi pistmist. Samas rõhutas räppar, et see ei olnud spontaanne otsus:

Gaspar: Vastus Karmole
Timati ei lahkunud Black Starist täielikult. Tal jätkuvalt osalus erinevates Black Star brändi ettevõtetes, näiteks autopesulad ja Black Star tänavaburgerite kett. Teisisõnu on Timati jätkuvalt Black Stra brändist kasusaaja.

Tasub ka meeles pidada, et Black Star on Timati looming. Sedasama mõju artistina, mida Timati on kasutanud Black Star brändi ülesehitamiseks, on ta kasutanud kutsudes jälgijaid üles toetama Vladimir Putinit.

Ühtlasi on Black Star Wear Tallinnas tegutsenud viimased neli aastat, ehk siis kui Timati oli rõivabrändist otsene kasusaaja. Kuigi artist õigustas juba toona 4 aastat varem toimunud Krimmi annekteerimist.