Noortel on võimalus saada psühhiaatrilist abi vanema nõusolekuta

1999-2017.a. sooritas Eestis enesetapu 724 noort. Kahjuks, ei saa langustrendist ka praegu rääkida.
Alustuseks tuleb mainida, et kuni 18 aastani ei saa nooruk minna psühhiaatri juurde ilma vanemate loata. Aga kui probleem on just perest tulnud? Kuhu siis saaks pöörduda noor vaimse tervise häirega või isegi haigusega?
Kõik me oleme osa ühiskonnast, kuid mõned inimesed, nähes arme käe peal, teevad asja ainult halvemaks, näiteks kui noorukil on esinenud enesevigastamisi ja ta jalutab t-särgiga, siis leidub inimesi, kes ütlevad välja "vaata tema kätt", või "oo, hull, mis käega teinud oled". Esiteks, mitte hull vaid haige. Teiseks, saada barjäärist üle ja kõndida armidega - suur töö. Aktsepteerida ennast sellisena, nagu Sa oled. Armidega, kurvade silmadega jne.
Samuti ühiskond, kus arvatakse, et näiteks depressiooni ei ole, on vaid laiskus. "Mine tegele millegagi! Tee sporti! Ära jonni!" - see on sama, mis öelda jooksjale, kellel on jalg katki "mine jookse natukene, tegele spordiga, ära vingu". Millegipärast praegu suurem osa inimestest ei tea, mis tähendab vaimne haigus. Võtame sama jooksja, kelle jalg on katki, ta ju läheb arsti juurde. Miks siis inimene, kelle hing on katki ei saa seda teha? Sest teistel inimestel on stereotüübid. Kui inimene käitub teiste seas normaalselt, siis tal pole vaimse tervise haigusi, aga ei tohi ju unustada, et valutada võib ka sealt, kus näha ei ole.
Hoidke silmad lahti, äkki näete kedagi, kes vajab abi. Ärge arvake, et kasvõi seesama depressioon on jonnimine ja laiskus, ei. Inimene lihtsalt ei suuda voodist üles tõusta. Ta tunneb, et voodi võtabki teda enda sisse, ta ongi voodi. Mingi aeg see inimene võib kanda maski ja olla "nagu teised" aga mitte alati, sest mingi hetk ta lihtsalt plahvatab oma emotsioonidest. Parem võtta rohtu, mis muudab ajukeemiat ja elada täisväärtuslikku elu, kui näha pilte sellest, kuidas teha enesetappu.
Hoidke endast ja oma lähedasi. Usaldage neid ja ärge arvake, et see seisund läheb ise üle. Ei lähe.

28.12.2020 00:00 kuni 28.03.2021 23:59

45 allkirja