Peatame kodumaise toidutootmise hääbumise!

Mitmete poliitiliste otsuste – Venemaa kaubandussanktsioonide, Eesti valitsuse kohalikke tootjaid diskrimineeriva põllumajanduspoliitika, EL piimakvootide kadumise ja sealihatootjatele kehtestatud kauplemispiirangute – mõjul on Eesti sealiha- ja piimatootmine sattunud sügavasse kriisi. Olukorra leevendamiseks on vajalik Eesti valitsuse kiire sekkumine, sest Euroopa Liidu abimeetmed on ammendunud.

Sarnaselt Eesti põlevkivisektori või rahvusliku lennufirmaga on kodumaise põllumajandus- ja toidutootmise säilitamisel laiem majanduslik mõju nii maapiirkondadele, Eesti ekspordivõimele kui põllumajanduse sidussektoritele nii maal kui linnas. Võimatu on aktsepteerida olukorda, kus põlevkivitööstuse toetuseks on valitsus valmis panustama üle 40 miljoni euro, vähemalt sama palju on investeeritud ka uude rahvuslikku lennufirmasse, kuid vaatamata korduvatele pöördumistele põllumajandussektorisse mitu korda väiksemat summat leida ei suudeta!

Nõuame Eesti valitsuselt:

• kodumaiste toidutootjate ignoreerimise lõpetamist ja vastutustundlikke siseriiklikke meetmeid, mis takistaksid Eesti piimalehmade ja sigade arvu edasist vähenemist; loomade arvu vähenemine tähendab Eesti sealiha kättesaadavuse halvenemist, piimatoodete ekspordipotentsiaali vähenemist ja tuhandete töökohtade kadumist eelkõige maapiirkondades;

• üleminekutoetuste maksmist veel tänavu Euroopa Liidu poolt lubatud maksimaalses mahus, et tagada Eesti põllumajandustootjate võrdne kohtlemine teiste riikide toojatega ja leevendada turukriisi mõjusid;

• üleminekutoetuste kavandamist järgmise aasta riigieelarvesse ja riigieelarve strateegiasse aastateks 2017–2020, et säilitada Eesti tootjate rahvusvaheline konkurentsivõime ja leevendada prognoosimatu kestusega piimaturu kriisi negatiivseid mõjusid;

• piimatootjatele ja seakasvatajatele erakorralise riigiabi andmist vastavalt Euroopa Komisjoni märtsis tehtud ettepanekule ja piirmääradele (15 000 eurot ettevõtte kohta aastas), et tagada Eesti tootjatele võrdsed konkurentsitingimused ja võimaldada tootjatele kiire ligipääs tootmise jätkamiseks vajalikele käibevahenditele.

Eesti toidu tarbijatena nõuame valitsuselt meetmeid, mis peataksid kodumaise toidutootmise hääbumise!

06.04.2016 00:00 kuni 25.04.2016 23:59

Eesti on üks vähestest Euroopa Liidu liikmesriikidest, kus piimatootmine on möödunud aastal märkimisväärselt vähenenud. Piimalehmi oli Statistikaameti andmetel 2015. aasta lõpu seisuga Eestis 90 500, mida on aasta varasemast 5100 lehma ehk 5,3% vähem. Võrreldes 2014. aasta suvega, mil kehtestati Venemaa impordikeeld kõikidele Euroopa Liidu toiduainetele, on lehmade arv aga vähenenud koguni 9000 looma võrra.

Kodusigade arv Eestis on 2015. aasta lõpu seisuga peamiselt Aafrika seakatku ja kehtestatud kauplemispiirangute mõjul aastaga vähenenud 50 800 sea võrra ehk 14,2%, jõudes 307 100 loomani. Samal ajal on põhikarja emiste arv vähenenud koguni 22,6%, jõudes 33 600 loomalt 26 000 loomani, mis ühtlasi tähendab ka tänavu sigade koguarvu jätkuvat vähenemist. Võrreldes 2012. aastaga, mil suleti Venemaa piir Eesti elussigade ekspordiks, on sigade arv vähenenud koguni 18% ja emiste arv 24%.

Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda,
Eesti Põllumeeste Keskliit,
Eestimaa Talupidajate Keskliit

Anne: Peatada tõukarja hävitamine
Valitsus peab toteerima piimatootmist ja tõuloomade swäilitamist
Riina: Peatada tõukarja hävitamine
Mullu kulus riigikogulaste kuluhüvitisteks ligi 723 000 eurot.
KUS ON LOOGIKA.MILLIST SIGA NUUMATA?
Risto: Peatada tõukarja hävitamine
Riik peab toetama.
Kadri: Eestimaa on kaunis tänu haritud põldudele
ning värske piim ja liha on suur luksus. Meil on maailmatasemel piimatootmiseks olemas Euroopa suurimad karjad, moodsad farmihooned ja sisseseade ning loomade aretus. Täna veel on olemas ka inimesed, kes oskavad ja tahavad teha seda rasket tööd. Me oleme tugevad piimatootjad ja areneda saab ja tulebki ikka oma tugevustelt. Ütleme kõval häälel, et oma piimatootmine on Eesti identiteedile väga oluline ja käitume ka vastavalt.
Marvi: Marta: Päästa Eesti maaelu
Eesti maaelu karjub abi järele. Põllumajandus ja loomakasvatus on olnud Eesti elu alus aastasadu. Meie maa "nokia" võiks olla looduslähedane elu, mis mujal maailmas on muutumas defitsiidiks.
Võtta vastutusele kuritegelik valitsus oma riigi ja rahva suhtes.
Ants: Valitsus
Pole mõtet vahetada maamajanduse ministrit,sest temast oleneb praeguses valitsuses vähe. Vaja oleks vahetada kogu valitsus.
Eduard: Arvamus.
Pöllumajanduse pöhjalaskmine väiksemates liikmesriikides teeb nad söltuvamaks Brysseli byrokraatiast ning suurematest pöllumajandusriikidest ning neil on omatahet kergem peale suruda+vöidavad jällegi selliste riikide tootjad!
Karl: karl nurk
Paluks välja vahetada räigelt eestivaenulik valitsus......
Alina:
Maaelu hävitamine PEAB lõppema!
kristjan: Arvamus
Pisut erialast teadmist ministrile ei teeks paha, muidu paistab ikka päris lollina. Ei sa aru miks pisike eesti peab muretsema piima ületootmise pärast, kas "eesti valitsusel" tõesti ei ole pükse jalas?
Raivo: Valitsus tuleb välja vahetada
"Kala läheb ikka peast halvaks."
Veiko: veiks:
.
Allan: Allan
Toetan põllumehi
Serena: Põllumajanduse heaks
Miks tahab eesti valitsus toota vaesust juurde. Aktiivsete ja ettevõtlikke maainimeste tegevuse summutamine seda ju teeb! Paljud maakohad säilivad just tänu põllumajandusetevõtetele. Külas, kus mina elan on kõige suuremaks tööandjaks just piimalehmi pidav ettevõte ning kui see valitsuse ükskõiksuse tõttu peaks uksed sulgema, jääks väga palju inimesi esiteks töötuks, lootus ettevõtte müüa turuhinnaga edasi, on nigel - tulemus suur hulk lehmi läheb tapamajja ja alles jäävad kunagist hiilgust meenutav suur hoonetekompleks!
Inna:
Eesti maaelu on Eestimaa süda, kaotades seda mis Eestist järgi jääb?!
Kristi: Pealkiri võiks tuua välja eesmärgi
On võimalik liikuda eesmärgi suunas või võidelda millegi vastu. Olen 100% järjepideva kodumaine toidu tootmise poolt! Ja see vist ongi petitsiooni eesmärk? Kui nii siis petitsiooni sõnastus võiks olla nt
TOETAME JÄRJEPIDEVAT KODUMAIST TOIDUTOOTMIST.
Mis te arvate?
Eesmärgi suunas liikumine annab suurema tõenäosusega oodatud tulemuse :-)
Enn: Valitsuse tegevus ...
... allpool igasugust arvustust
Karl: Karl
Valitsus ehk viletsus tuleb välja vahetada!
Lea: tõu karja hävitamine
See mis siin toimub on kohutav maa ei ole varsti mitte midagi teha
Tarmo: Valitsus, ära piina piimatootjat.
Viljakasvatus on veel ainus tegevus mis jalgu all hoiab. Mis saab siis kui viljasaak ilma tõttu hävib?
Kas siis on kriips peal?
Maret: arvamus
kui nii jätkub,siis varsti ei ole poodides kodumaiseid piimatooteid ega sealiha.Milleks Eestile maaeluminister,kui valitsusel puudub huvi põllumajanduse vastu?
Linda: Linda
Soovin süüa Eesti põllumehe poolt toodetud toitu! Nüüd ja igavesti!
Mart: Toetan
Toetan järjepidevat kodumaist loomakasvatust kodumaise toidu tootmiseks.
Jaanus: võiks ikka oma rahva peale ka mõelda
teenuste ja oma toidutööstuse kaotamine tähendab riigi veelgi õhemaks lihvimist.
egas pole enam kaugel kui see õhuke riik oma õhukeseks lihvituse pärast kokku variseb
Heimar: H Kuusk
Vaja oleks vahetada kogu valitsus.
Heimar: H Kuusk
Vaja oleks vahetada kogu valitsus.
Siim: Siim
Kodumaist peab toetama!
Mati: Kui ei toetata, siis maksame Euroopale
Põllumajandus on eesti riigi alustugi.
Janek: Issanda loomariik valitsuses
No ma ei saa aru ,mingi Pederasti teema siin ja seal iga päev ! Kuid põllumeeste teema, nagu poleks neid olemas meie Eesti riigis. Täiesti masendav !!! Kõiki teiste riikide elanikke toetame 100-de miljonitega, kuid mitte oma rahva aitamist .Haige valitsus .
Äpu:
Poolt.
Kalev: Peatame kodumaise toidutootmise hääbumise !
maaelu ministri vahetus.
Ragnar:
hoitkem maad
Victoria:
Toetan Eesti põllumehi !
Ülo: toetan eesti pöllumehi toetuse andmisel
toetan eesti pöllumehi toetuse andmisel riigi poolt
Jaana: Jaana
Oma toidu tootmine on riigi julgeoleku küsimus. Ka maatootja ja maainimese elukorraldus on riigi kaitsevõime küsimus. Milline peab olema võimueliit, kui ta seda lihtsat tõde eirab? Miks te valite valitsema selliseid, rahvas?
Bruno:
peab edasi toimima
Aavo: Aavo: Peatada tõukarja hävitamine
Vaja on vabariigi valitsuse tahet, et tõukarja hävitamie saaks peatatud
Daisy-lola: Toetan
Toetan kodumaise toidu tootmist!
Ilmar: Peatada tõukarja hävitamine
Riik peab toetama
Lea-Maarja: Maainimestele elamisväärsete tingimuste tagamiseks
tuleb tagada Eesti tootjatele võrdsed konkurentsitingimused, et meie põllumeeste senitehtud tohutu töö ei läheks luhta. Praegune valitsus on täiesti võõrdunud maaelust.
Hindrek: Poolt
Võrdsete konkurentsitingimuste loomine peaks olema Valitususe loomulik töö, ka ilma igasuguste petitsiooniliste meeldetuletusteta.
Marika: Marika
Riik peab toetama.
Mai: Mai: Peatada tõukarja hävitamine
Täisväärtuslik loomset päritolu valk on meie kulla-allikas! Seda vajame eluks, meie laste arenguks ja kasvamiseks. Piimast parimat bioväärtuslikku toitu ei ole olemas. Kuritegu on selle tootmine hävitada. See on meie elu hävitamine! Kus on mõistus! Teame et maailma elanikkond kasvab järgmise 35 aastaga juurde enam kui kolmandiku võrra. Toidupuudus ähvardab ja meie valitsus peab suutma mõtelda meile, minu riigi inimestele! Suurima vaesuse ja viletsuse ajal jäin mina ellu tänu sellele, et kolhoosnikul võis olla üks lehm. Sain isegi koolis käia. Bensiin võib olla, aga piim (ja kogu loomne valk) peab olema! Poolakad teavad seda, miks ometi meie valitsus ei tea või ei taha teada. Meie valitsus on niivõrd aeglane, et nii kaua kui mõeldakse, on "trumm koos pulkadega" läinud! Homme on võibolla juba hilja. Kas tõesti keegi ei oska neid aidata?
Teeme korjanduse piimatootjate heaks!
Kas see aitaks?
( Aga kardan, et selle raha võtab valitsus nobedasti ära - paneb nii palju jutupaunikuid tööle, et kui trahve ei saa, siis nopib iga laekunud sendi enda kukrusse!)
Urve: Peatame kodumaise toidutootmise hääbumise !
Kodumaise toidutootmise hääbumine tuleb peatada.
Elis: Peatame kodumaise toidutootmise hääbumise
Margus: Valitsus peab toteerima piimatootmist ja tõuloomade säilitamist
Christianne: Jah
Jah!!
Mart: Tootja
Kaua kulub aega Eesti Vabariigil arusaamiseks?
Maa piirkonnad sõltuvad põllumajandusest ja selle jätkusuutlikusest !!!
Jaan: Kogu
see valitsus peaks tagasi astuma. Oma " uue ?? " majandusega nad hakkama ei saa ja pole siin aidanud ei seemnete söömine ega fooliumi mütsikeste kandmine. Allakäik ja ettevõtjate ahistamine toimub igal tasandil, mitte ainult põllumajanduses.
Anne: Tahan tarbida Eestimaist toodet
Tahan tarbida Eestimaist toodet siin toodetud toormest. Seega on petmine, kui Eestis toodetud grillmarinaadis Poola lihal on juures silt "Eesti toode". Ja just seda lubab praegune seadusandlus. Lugege 14.04.16 "Maalehte".
Heino: Pöörame tähelepanu euroopalikele väärtustele
Kui kogu Euroopa toetab oma põllumajandust, et tagada selle jätkusuutlikus, siis meie valitsus on miskipärast sellest "Euroopalikust" tõekspidamisest prii. Räägitakse küll aga ära ei tehta midagi.
Evelin: Effie
Pole tootmist => pole majandust => pole riiki. Kuhu me teel oleme?
helena7@ut.ee: Kodumaise toidutootmise hääbumise peatamine
Tark majandamine koos mullaviljakuse säilitamisega, vanade taasavastatud põllunuse võtete ja mahetootmise, ühistulise tegevuse ja teadliku majandamise tingimustes. Leostumise, põllumaa kurnamise ja järvede hapestumise oleme ära näinud. Põllumehed on palju pingutanud, edasi on ka pikk tee minna, aga mitte siiski *Plats puhtaks* tee.
Marju: Eestimaa pôllumajanduse eest palvetasime eile ôhtul raadiosaates Valulävi ja täna Pôlva Maarja kirikus.
Tänu Jumalale Eestimaa pôllumajandus jääb püsima! Piibel Roomlastele 8:31
kui Jumal on meie poolt. Kes siis saab olla vastu?
Heli: Peatame kodumaise toidutootmise hääbumise.
Toetada riigi poolt Eestis piima- ja sealiha tootmist.
Kalju:
Eesti toit tagab omariikluse jätkusuutlikkuse.
Vilve: Peatame kodumaise toidutootmise hääbumise
Maaelu hävitamine peab lõppema ning riik peab põllumehi toetama raskel ajal.
Helen:
Poolt.
Helen:
Toetan Eeesti põllumeest alati.
Toivo: Valitsuse tegevusetus
Meie noortel valitsejatel on aeg arusaada, et IT-asjandus ei ole elu alus. Arvuti, exeltabel ja muud vidinad sul võivad olla, aga need ei kõlba veel süüa
Kai: Peatada tõukarjade hävitamine!
Siga kasvab aastaga, pani ärimees raha tuuri, las pani, kui see ta õnnelikuks tegi. Aga lõpetage rahvusliku rikkuse hävitamine - lehm hakkab lüpsma alles kolmandal aastal ja kui palju on aastakümneid tõuaretuse tööd tehtud. Uusi karju, sellise kvaliteediga, me enam asmele ei saa niipea, kulub aastakümneid. Peatage, kel see võimus!
Jüri:
Tahaks tarbida Eesti oma toodangut ja riigile ja rahvale tooks kasu kui seda toodangut saaks ka eksportida.
Toomas: Peatada sigadused eestis!
Poolt!