Toetame motokeskuse rajamist Roomassaarde!

Täna, kus on teostamisel Saaremaa valla üldplaneering, avaldatakse Saaremaa vallavalitsusele üksikute kohalike aktivistide poolt suurt survet jätta motokeskuse rajamise idee maakonna üldplaneeringust välja ilma täiendavaid uuringuid teostamata. Idee vastased on suutnud end häälekalt kuuldavaks teha ja panna poliitikud kõhklema, tuues ainsaks vastuseisu põhjuseks liigse müra elurajoonis, mida aga tellitud müra eelhinnang ei näita.

Soovime, et planeeringu käigus saaksid hinnatud kõik meetmed ja otsuseid ei tehtaks emotsiooni ajel.

Kutsume üles saarlasi ja Saaremaa sõpru, kellele läheb korda Saaremaa areng ja noortele suunatud tegevusvõimaluste laiendamine saarel.

Vajame idee pooldajate toetust läbi petitsiooni, näitamaks otsustajatele, et plaanitud tegevus on kogu Saare maakonnale vajalik. Seni on kostma jäänud ainult vastaste hääl.

29.08.2020 00:00 kuni 30.09.2020 23:59

Kavandatav tegevus

Arendajal on soov lisada Saaremaa valla üldplaneeringusse ettepanek muuta endine lennuraja pikendus tehnikaspordi koolitus- ja vabaajakeskuseks.

Ala asub Kuressaare linna territooriumil (katastritunnus 34901:016:0012, osaliselt ka 34901:016:0076).

Peamiselt soovitakse keskenduda: sõidutehnika koolitusele (liberada, sõidutehnika asfaldil ja kruusal), kardispordile ja erinevatele tehnikaspordi huviringidele.

Lähimad tundlikud alad (Kuressaare linna elamupiirkonnad) jäävad motorajaks kavandatud alast ligi 1 km kaugusele põhja (täpsemalt ca 950 m kardi rajast ja 1100 m krossirajast).

Eeldada võib, et motospordiga kaasnevatest mõjudest on motokeskuse naabruse elanike jaoks tähtsaimaks küsimuseks võimalik müra teke ja levik elamualadele.

Soovime läbi valla üldplaneeringus teostavate uuringute välja selgitada, kas kavandatav tegevus võiks kaasneva müraga kuidagi mõjutada naabruses asuvaid elamu- ja hoiualasid.

Käesolevaks hetkeks on koostatud OÜ Hendrikson&Co poolt (Töö nr. 1500/11) „Roomassaare motokeskuse müra eelhinnang“, mis näitas, et 1h keskmisena, tüüpilises võistlusolukorras võib ringrajast põhjas asuvate lähimate elamute juures esineda pidev müratase vahemikus 50-53 dB, mis jääb päevasest müra normväärtust (55 dB) madalamaks ka leevendavaid meetmeid (müratõkkeseinad, vallid, tribüünid) rakendamata. Vaatevallide rajamise korral on eelhinnangus motoraja põhjaservas ette nähtud ca 8 m kõrgune vaatevall, mis töötab müratõkkena. Maksimaalne hetkeline müratase teoreetilises situatsioonis, kus kõik masinad kiirendavad samal ajal, võib ringrajast põhjas asuvate lähimate elamute juures küündida vahemikku 55-60 dB, mis jääb maksimaalse müra piirväärtusest 85(±5) dB oluliselt madalamale.

Raul Sink

Sven: Arusaamatu jauramine.
Inimesed ehitasid oma elamise lennujaama kõrvale ja nüüd nõuavad vaikust??? Mis siis saab kui Kuressaarel hakkab nii hästi minema et lennukite maandumisi ja starte hakkab üsna tihedalt olema. Kas advokaat hr.Tamm üritab siis järgmisena lennuliiklust seisma panna?
Kindlasti tekib müra suurte võistluste ajal sobiva tuulega aga tavapäeval kui mõned tsiklid trenni teevad siis vaevalt. Kardirajal kardid ka kindlasti mitte.
Jaanus: Toetan motokeskuses rajamist Roomassaarde
Ühte korralikku motokeskuses oleks Saaremaale vaja küll, huvilisi on ju palju.
Märt: Jauramid
Ega siis seal koguaeg keegi sõida. See on tore, et lõpuks oleks legaalne koht kus saaks ennast välja elada.
Ahti: Vastu
Kindlasti Roomassaare vastu. Vaadake mis Pärnu Audrus toimub. On teisigi kohti kuhu selline asi sobib
Külle: Äärmiselt ebasobiv koht.
Kuidas saab üldse tulla selle peale, et motorada ehitada mere äärde. Veel poolsaarele, kus on kahel pool meri!

Kas olete kursis, kuidas hääl levib merel?
Müra probleem ei ole mitte ainult Roomassaare elanike probleem, vaid puudutab kõiki, kes elavad Roomassaare poolsaarest üle lahe.

Isegi laevade laadimine Roomassaare sadamas (mis ei tee müra, vaid veidi koliseb) on soodsa tuulega linna kuulda.

Ka on tegemis looduslikult kauni alaga, kus saab vaadelda kaitsealuseid veelinde (sookurg, tuttpütt, kotkad).

Külle: Inimesed ehitasid oma elamise lennujaama kõrvale ja nüüd nõuavad vaikust???
Minu vanemad ehitasid maja karjamaale, kuhu ei läinud isegi teed. Minu majast edasi läks rada mööda raudtee tammi, mis niiskel ajal oli läbitav vaid pikkades kummikutes, kui üldse oli läbitav. Veel keskkoolis käisin pidudel nii, et kodus läksin välja kummikutes ja korraliku tee algul vahetasin kingade vastu.

Mis lennujaama puutub, siis lennuk käib paar korda päevas ja ei unda kogu päeva.

Kui praegu lennujaamas korraldatakse motopäevi, siis nendeks päevadeks ma kolingi kodust välja, sest siin on võimatu olla. Eriti nukker on lastega, kes peaksid päeval magama. Selles müras lapsi magama ei pane.
Allan: Toetan elukeskkonna arengut ning motokeskuse rajamist Roomassaarde.
Motostaadioni ehitamine on väärt ettevõtmine, Kuressaarel ei tohi lasta välja surra.
Risto: Toetan sest noortel on vaja!
Olgem ausad kui palju on siin noortel voimalusi?Toetan sest olen ise suur aktiivne huviline ja kindlasti kasutaksin seda võimalust ka ise!
Alar:
Toetan!
Siru: Ikka poolt!
Täiesti poolt kuigi minu hobi ei ole. Tänapäeval on suurepärased vöimalused müra sammutamiseks. Inimesed vöiks end asjadega kurssi viia mitte esimese asjana tonti nägema. Saaremaa vajab ettevötjaid , arendust, värskeid ideid. Tuult tiibadesse vöi nael kummi !
Carl-hillar: Toetan motokeskuses rajamist Roomassaarde
Toetan!
Liis:
Enda väljaelamiseks võiks leida siiski natuke tsiviliseerituma ja mitte nii lärmaka viisi, näiteks kui jalad kannavad, minge päris trenni, või kui ei kanna, sõitke autoga psühholoogi juurde.
Kellelgi on ilmselt väga igav, et selliseid petitsioone teeb.
Külli: on
kindlasti on vaja sellist keskust, et noored saaksid tegevust
kes see tamm üldse on ?
... ei sobi skeitpark, ei sobi keskus, ei sobi .... ?!
Maidu: Poolt
ei häiri