Vabastame omanikud avalike kõnniteede hooldamisest

Eesti Omanike Keskliit ja Eesti Korteriühistute Liit leiavad, et avalike kõnniteede korrashoid peab olema omavalitsuse kohustus. Omanikele ei või panna võõra vara hooldamise ülesannet seda hüvitamata, selline koormis on ebaproportsionaalne ja ebaõiglane. Omavalitsus peab tagama oma tänavatel ja kõnniteedel ise korrashoiu ja hoolduse. Tõsine on probleem talvel, kui hoolduskohustus käib kas füüsiliselt üle jõu või siis tekitab omanikule kohustuse olla terve päev kodus, kui sadu jätkub, samuti peab omanik oma kulul hankima koristustehnika ja sõelmed libedustõrjeks.

Kui toetad ettepanekut, et omavalitsuse kinnistul peab omavalitsus ise oma teid ja tänavaid hooldama, anna sellele algatusele allkiri. Toetame petitsiooniga Riigikogus algatatud seadusmuudatuse vastuvõtmist.

Terviktekst avaneb allpool, klikka "loe täpsemalt".

aega veel 5 päeva

30.06.2021 00:00 kuni 31.10.2021 23:59

Eesti Omanike Keskliit ja Eesti Korteriühistute Liit leiavad, et kõnniteede korrashoiu kohustuse panemine koduomanikule on ebaõiglane ja paljudel juhtudel teostamatu ülesanne. Kohaliku omavalitsuse korralduse seaduse § 6 lõike 1 kohaselt on kohaliku omavalitsuse ülesandeks korraldada oma teede ja tänavate korrashoidu.

Tänane omavalitsuste praktika ja seadusandlus on võimaldanud läbi heakorraeeskirjade panna kinnistuomanikule koormisena kohustuse hoida korras omavalitsusele kuuluv kõnnitee. Ehitusseadustiku § 97 sätestab selle koormise juba otsese kohustusena - asulas on teega külgneva maatüki omanik kohustatud korraldama sõidutee ja tema kinnisasja vahel asuva kõnnitee koristuse, sealhulgas lume ja libeduse tõrje tasemel, mis võimaldab kõnniteel ohutult liigelda.

Tegemist on koduomanikele seadusega pandud kohustusega, mida ei hüvitata. Kõige aktuaalsem ongi teema talve perioodil, kui omanikul on kohustus lumesaju korral omavalitsuse teed hooldada ühe päeva jooksul ka korduvalt, mistõttu ei saa ta ka saju korral tööle minna. Omanik peab avalike teede hooldamiseks oma kulul soetama ka sõelmeid ja koristustehnikat või palkama selleks tööjõudu. Sisuliselt ei saa omanik lumesaju kartuses sõita talvel puhkusele, töö tegemata jätmisel võib oodata omanikku sunniraha või trahv. Samuti on lumerohkel perioodil hoolduskohustus probleemiks vanematel inimestel ja neil, kel on lumekoristus tervislikel põhjustel raskendatud. Kurioosumina lükkab omaniku poolt hooldatud teele taas lume tagasi põhiteed hooldav lumesahk. Tulemuseks on ebaühtlaselt hooldatud kõnniteed.

Selleks, et vabastada kinnistuomanikud ja ühistud kõnniteehoolduse kohustusest oleme pöördunud ka õiguskantsleri ja riigihalduseministri poole ning teinud Riigikogule ettepanekud olukorra lahendamiseks.

Omanike Keskliit ja Korteriühistuste Liit peavad kõnniteehoolduse korraldamise kohustuse rakenduspraktikat kaasaegsesse õiguskorda sobimatuks. Elame tehnikasajandil ja mitte kojameeste ajastul. Riigikogus on algatatud kaks eelnõud selle koormise muutmiseks. Toetame oma allkirjadega nende seaduste vastuvõtmist ja avaldame survet, et eelnõud ei jääks parlamendis tolmu koguma.

Eesti Omanike Keskliit

Vali sobiv meetod:

Aivar: Poolt
Helje: Kõnniteede hooldamine omanike poolt
Leian, et kõnniteed peaks korras hoidma linn.
Viljandi: Kõnniteede hooldamine omanike poolt
Kurb on vaadata lagunenud kõnniteedel vanureid lund kühveldamas. Labidas ei libise auklikul kõnniteel. Pealekauba on see kohustus ebavõrdne sest enamusel pole puhastuskohustusega kõnniteed.
Tõnu: Kõnniteede hooldus.
Avo: Poolt!
Maire: Poolt!
Kindlasti peaks linn hoidma kõnniteed korras.
Meelis: Olen ise olnud see "kõnnitee hoolduse tõttu" töölt palgata puhkuse võtja.
Öö otsa on sadanud - Hommikul kella viiest lund rookima. Jõuad siis hädavaevu krundi teise otsa oma tööga - ja tuled väravasse tagasi, et uue hooga pihta hakata.
Lund pole mitte kuskile panna - Kõik, kogu see valge jama PEAB üle aia minema. Ja lähebki. Teise korra järgi jaks otsas. Lähed kohvi jooma ja lõõtsutama.
Kuuled: Oi õudust Kuskilt läheneb traktor. Kõik mu senitehtu oli siis mõttetu. Trktor lükkab ju sõiduteelt kõik minu puhastatud kõnniteele ise pöial püsti näidates "tubli oled". Saan aru, et ega Tal ka valikuid ei ole. Pole seda lund ju kusagile panna.
Krista: Poolt
Miroslav: Poolt
Marje: Marje
Artur:
Marko: Marko
Marko: Marko
Poolt!
Leida: Linn kandku ise vastutust oma territooriumide eest!
Inimesi koormatakse niigi igasuguste maksude ja kohustustega. Jäägu linnale ka kohustus nende maksude eest midagi ISE teha!
Leo: Kõnniteede hooldamine.
Kõnniteede hooldamine peaks olema täielikult omavalitsuste kohustus.
Leo: Kõnniteede hooldamine.
Kõnniteede hooldamine peaks olema täielikult omavalitsuste kohustus.
Leo: Kõnniteede hooldamine.
Kõnniteede hooldamine peaks olema omavalitsuse kohustus.
Elar: Poolt
Kersti:
Kõniteede hooldus omavalitsusele. Siis ehk lõpeb ka see, et traktor lume puhtaks lükatud kõnniteele lükkab.
Kristo: Poolt
Toomas: Poolt
Aastate jooksul olen korduvalt kirunud , et milline kahepalgeline seadus on omal ajal kehtestatud. Viimane aeg lõpetada ebaõiglus. Kõnniteed ja tänavad on kohaliku omavalitsuse hooldada!
Malle:
Ants: Tuleb liituda
toetusega!
Aire: Poolt
Ellen: Kõnniteede hooldamine omanike poolt
Leian, et kõnniteid peab hooldama linn
Kai: Vabastame omanikud avalike kõnniteede hooldamisest
Ammu on aeg seda teha vastavate masinatega ja operatiivselt omavalitsuste poolt.
Kai: Vabastame omanikud avalike kõnniteede hooldamisest
Ammu on selleks aeg!
vastane: Asso
Aivar: Aivar: Poolt
Kõnniteede hooldamine peaks olema omavalitsuste kohustus. Omanikud maksavad maamaksu, selle raha eest tehtagu.
Janika: Poolt
Kai: Toetan
Kui me maksame linnale oma sissetulekutest, siis ootaks ka teenuseid. Kui meie maja esine on talvel ilus puhas ja naabritel ei ole kuskile oma lund panna, siis visatakse sõiduteele, kust autod suruvad ratastega taas meie kõnniteele jne. Selle asemel peaks linn lume kitsastelt süda- ja kesklinna tänavatelt kokku korjama ja ära viima. Eelmine talv sai kembeldud linnaga mitu nädalat, aga ikka oli kuskil rohkem vaja töid teha ja pidime oma KÜ rahade eest autod-traktorid tellima.
Eriti nõme olukord on veel see, et kui keegi kukub sinu maja ees end vigaseks, siis kindlustus nõuab raha majalt! LINN VASTUTAGU!
Kaido: Avalikus kasutuses olev pind
Kõigepealt peab kinnistu omanik vastutama oma kinnistu eest kindlasti ise. Kui tänav või haljasala kuulub KOV-ile, on igati loogiline, et seda peab haldama ja hooldama loomulikult seesama KOV, ehk antud kinnistu omanik. Kui aga mingi osa eraomaniku kinnistust on avalikus kasutuses, siis olgu ka selle pinna korrashoid avalikest vahenditest finantseeritud.
Kadri: Poolt
Kaljo: Poolt
Pärisorjus on meil kaotatud juba 1816 aastal.
Sirle: Sirle
Olen kahe käega selle algatuse poolt, kuna Tartu linn laiendas minu krundiga piirneva kõnnitee kergliiklusteeks ja nõuab, et mina seda kolmemeetrist rajatist hooldaksin. Olen töövõimetuspensionär ja abikaasa on vanaduspensionär- hooldada seda kergliiklusteed aastaringselt käib meile lihtsalt üle jõu.
Sirle: Sirle
Olen kahe käega selle algatuse poolt. Tartu linn laiendas minu krundiga piirneva kõnnitee kergliiklusteeks ja kohustavad mind seda kolme meetri laiust rajatist aastaringselt hooldama. Kuna mina olen töövõimetuspensionär ja minu abikaasa on vanaduspensionär, siis meile käib kõnnitee hooldamine lihtsalt üle jõu.
Ene: Toetus
Toetan algatust !
Ingrit:
kõnniteede korrashoid peab olema omavalitsuse kohustus
Ly: Poolt
Jaak: Jaak
Valter:
Lembit:
Lõpetame keskaegse teoorjuse, teid peab hooldama ikka omanik!
Marge: Poolt
küllike:
Marika: Kõnniteede hooldamine omanike poolt
Kõnniteed peaks korras hoidma linn.
Elar: Elar Poolt
Olen kaa poolt. Eelmine talv oli päris asjakohane.. õhtu tegid kõik puhtaks ja hommiku kui kell 5 pead tööle minema ja ära puhastad, siis kella 7 hommikul on jälle hanged maas ja ma ei saa ju töölt ära tulla aga trahvi saan kohe automaatselt!!!
Malle:
Jelena:
Malle: poolt
toetan
Toivo: väga õige!
Ammu on aeg lõpetada mõisale teotegemine. Õues pole mitte 18 vaid 21 sajand.
Kaja: Kõnniteed
Kõnniteede korrashoid on omavalitsuste mure!
Kaja: Kaja: Poolt
Omavalitsus! Kõnniteed puhtaks ja korda!
Silver: Kõnniteede hooldamine omanike poolt
Omavalitsused saavad vastavalt rahvastikuregistrile niigi osa maksutulu endale, seega on nendel kohustus ka oma vara hallata. Kinnistu omanik teeb seda nii kui nii. Kui sellest ei piisa, siis tuleb maksulaekumise proportsioonid üle vaadata, mingil perioodil seda vähendati, ehk tuleb tagasi anda?
Andris: Poolt
Vladislavas:
Maia:
Frida: Vabastame Kõnniteede hooldamisest omanike
Leian, et kõnniteed peaks korras hoidma linn.
Ülo:
Kõnniteede hooldusega peaks tegelema omavalitsus!
Helgi: Vabastame omanikud avalike kõnniteede hooldamisest.
poolt.
Taavi: Poolt!
Евгений: Jevgeni
Poolt
Meelis: Kõnniteede hooldusega peaks tegelema omavalitsus!
Kõnniteede hooldusega peaks tegelema omavalitsus!
Tea: Vabastame omanikud avalike kõnniteede hooldamisest
Eha: Eha
Milvi: Milvi Kallaste
Tallinn : Milvi
Kindlasti peab linn hooldama oma kõnniteed ja ka tänava kohvikute aluse terrassid , sest kohvikud maksavad renti linnale.
Arend-urmo: Kõnniteede hoolduse kohustus
Teoorjus kadugu!
Helen-Liilia: Kõnniteede hooldus
Poolt, kõnniteede hooldusega peaks tegelema omavalitsus!