E-sigareti nikotiini e-vedelik vabasse müüki!

Nikotiini sisaldusega e-vedelik kuni 18mg/ml peaks olema Eestis vabamüügi kaup.

Põhjendused, artiklid, uuringud ja ettepanekud leiate kui vajutate nuppu "Loe täpsemalt"

19.09.2013 00:00 kuni 31.10.2013 23:59

Kutsume üles kõiki e-suitsetajaid toetama nikotiini e-vedelike vabamüüki!

Täna on meil ukse ees situatsioon, et Riik tahab nikotiini e-vedeliku apteegi kaubaks muuta. See tähendab, et nikotiini e-vedelik kaob Eesti turult, sest müügiluba lähima viie aasta jooksul keegi ei saa.

Samas korraldab Riik reklaamkampaaniat: "Ostad salasigarette, toetad kuritegevust!". Nikotiini e-vedelike keelustamisega hakkab riik avalikult toetama salakaubandust ja riskib inimeste tervisega. Mustal turul müüdavad vedelikud on kontrollimatud ja koostis on kõigile teadmata.
Kui sarnane regulatsioon kehtestatakse, siis paljud tänased e-sigareti tarbijad lähevad tavasigareti juurde tagasi, mis tähendab, et tubakast põhjustatud surmade arv ei vähene.

Ülemaailmsed uuringud on näidanud, et nikotiiniga e-sigarettide kasutamine on sadu kordi ohutum kui tavasigarettide kasutamine. Sellega seoses oleks nikotiini sisaldavate e-vedelike keelamine põhjendamatu.

Uuring nikotiini e-vedelikust:  http://www.prnewswire.com/news-releases/casaa-new-study-confirms-that-chemicals-in-electronic-cigarettes-pose-minimal-health-risk-218843731.html
Raport:  http://publichealth.drexel.edu/SiteData/docs/ms08/f90349264250e603/ms08.pdf
Soovitame lugeda:  http://ajaleht.ekspress.ee/digi/2453#!p/20

Euroopa liidu juhtriik Saksamaa otsustas nikotiiniga e-vedelikke mitte keelata, kuna see on esimene arvestatav alternatiiv suitsetajate tervise säästmiseks.
Artiklis lähemalt:  http://www.tarbija24.ee/2055798/saksa-kohus-e-sigarettide-muuki-ei-tohi-praegusel-kujul-piirata

Meie ettepanek on lubada vabamüüki nikotiini e-vedelik 18mg/ml kohta, kuna see kangus on suitsetajale piisav, et loobuda tavasigaretist. Vähesed inimesed kes vajavad kangemat vedelikku (üle 18mg/ml), võiksid soetada seda apteekidest.
Praktika on näidanud, et peale mõningast tõmbamist hakkavad e-sigareti kasutajad kangust langetama ja lõpuks jätavad suitsetamise üldse maha.
Järk-järgulist loobumist saab alustada vaid kangema vedelikuga, mis on enamjaolt 18mg/ml vedelik. See on ülemaailme e-sigareti kasutajate praktika.

E-sigareti müüjate ühendus

Tanel: Poolt
Mina olen igati poolt.Isegi alaealistele ei tohiks seda ära keelata.parem tõmmaku juba e-sigareti kui rikuvad enda tervist mürgiste suitsudega.
Jaan: Poolt
Alaealistele võiks keelatud olla kogu e sigareti kraam. Rauda pea võimatu keelata aga mahlad siiski. Saavad tavalised plärud igalt poolt kätte, saavad selle ka. Aga lapsi seaduslikult nikotiinist sõltuvusse ajada on kurjast.
Täiskasvanutele võiks vedelik kindlasti vabamüügis olla. Hetkel soetan seda "kes teab kust" ja kvaliteedis ei saa päris kindel olla. Tuleb eksperimenteerida, mis ei pruugi just hästi lõppeda.
Julia:
mina olen poolt
Anneli: Poolt
Olen suutnud oma suitsu tegemist piirata ning pm. ei teegi enam suitsu, 12 a. olin suitsetaja ja 2 kuuga suitsuvabaks igati olen poolt.
Gris: Vabamüügi poolt
Arvan, et vabamüügi keelamise nimel teevad praegu innukalt lobby-tööd vähemalt 2 huvigruppi: 1) igasugused suitsetamisvastaste plaastrite, nätsude ja "inhalerite" tootjad ning (2) tubakatoodete tootjad. Mõlema jaoks tähendab nikotiiniga e-sigaret konkreetset turuosa kaotust.
Rauno: Poolt
Mina olen poolt
Kauno: Kauno
Toetatud ja jagatud lehte igalpool.
See keelamine oleks lauslollus.
Urve: POOLT
Ma ei saa aru,miks peetakse tavalisi sigarette vähem tervist kahjustavaks,kui e-sigarette.Neid ju terviseamet müügilt ei kõrvalda.Kuigi on teada,et e-sigaret ei ohusta mingil moel kaaskodanike tervist ja nende suitsetajad püüavad suitsetamisest loobuda,ostes väiksema nikotiinisisaldusega vedelikke,kuni täielikult loobumiseni.Olen väga nördinud ja arvan,et tegu on poliitilise otsusega.
Risto: Poolt
100p poolt.
Sven: Sven: igaljuhul vabasse müüki.
Pooldan kindlasti nikotiinisisaldusega e- vedelike vabasse müüki toomist. Eelkõige jääks vähemaks ala Hiinast tellitud vedelike tarbimine, mille kvaliteeti ei tea vanakuradi vanaema kah ja turul oleksid litsentseeritud ja kontrollitud tootjate vedelikud. Loomulikult võiks jääda ikkagi vanusepiirang 18+. Ilmselge on see, et kui alaealine tahab vedeliku kättte saada-siis ta selle ka saab. Nagu ka tava- sigarettide, alkoholi ja kõige muu puhul. Aamen
Anterro: Anterro
Riigi ees otsas vanamoelised bonsiku ärikatest 90 date tropid kelle silmaring on nii kesine et oma parlamendi toolist kaugemale ei näe. Ennem ei muutu siin riigis miski kui kommunistlik kants on loojakarja läinud vanadussurma läbi ja uus innovatiivne seltskond peale tuleb.Valimised on ees VALIK ON TEIE !
Daniel: Poolt
Christo: Christo
Kui juba tavalisi sigarette ei pea apteeki minema ostma, siis veel vähem e-vedelikke. Aga eks tubakafirmad näevad vaeva, et nende müük ei kahaneks ja riik tahab endale uut tuluallikat aktsiiside näol.
Rosalie: E-sigareti nikotiini e-vedelik vabasse müüki
Rosalie: Roosi
Erik: erik
Hille: E-vedelik
Tõmbasin suitsu 26 aastat olid pidevad migreeni hood.Nüüd tarbin juba aasta e -sigaretti ei ole mul enam migreeni hoogusi olnud.Igal juhul on e-sigarett palju ohutum kui suits.Olen poolt.
Margus: E-vedelik
Kõik mürgid (sh tubakatooted ja alkohol) tuleb eemaldada vabast müügist. Tulevikus on mõistlik piirata ka nende tootmist. Tootjatelt võõrandada nende vara ja anda riigile ümberjaotuseks (tervisesse ja haridusse).

Põhjendus:

Enamus joomareid ja suitsetajaid on idioodid. Võtame Hille, kellel valutas suitsetamise tõttu terve aasta pea - alles tavasigareti asendamisel e-sigaretiga sai ta peavalust lahti. Mina oleksin juba kolmandal päeval mõelnud, et tossu kopsudesse tõmbamise nauding ei kaalu üles peavalusid, mida see kaasa toob.

Enamasti on idioodid ka laisad. Ei viitsi õppida, vaevalt viitsivad ka eraldi apteeki tubakat või viina ostma minna. Varimajandus on oht, aga mõistlik inimene ei riski tädi Vikilt solgi ostmisega - täisidioodid surevad loodetavasti, enne kui nad jõuavad järglasi saada, mürgitustesse.

Jutt, et suitsetamisest on raske loobuda on lollus. Ära lihtsalt pane põlevat sigaretti suhu ega tõmba tossu sisse.
Mario: mario
poolt igal juhul
Jana: POOLT
Miks võivad olla sigaretid müügis, aga e-sigareti vedelikud mitte? kui e-sigaret ei ohusta ega kahjusta tervist ?!
alvar: alvar
poolt kindlasti
Romet: .
Nii paljud on tänu e-sigaretile üldse suitsetamise maha jätnud ja nüüd tahetakse keelustada? Kus see loogika siin on? Kahjulikkusest pole tervet ülevaadet, aga ilmselgelt on see tervislikum kui tavaline sigaret ja kui tänu sellele vähendatakse suitsetamist.
Tiit:
See oleks Eesti riigi poolt järgmine lollus mille nad vastu vöttaksid!!!
Kevin: kevin
Natalija: Poolt
Mina olen poolt.
Martin: Poolt
100% Poolt!
Mati:
kindel et poolt
Ingrid: Ingrid
Endise suitsetajana on vastumeelt tubakaving. Tervitasin soojalt oma suitsetajatest sõpru, kes läksid e-sigareti peale üle.
Mulle teeb "nalja", et otsustajatest asjapulgad unustavad ühe peamise argumendi, miks pooldada e-sigaretti: e-sigaret ei riku kõrvalseisja tervist, mis senini on igasuguste piirangute põhjustajaks (suitsuvabad alad, ruumid suitsetajatele jne).
Küll aga ei poolda e-sigareti, olgu kas või nikotiinivaba vedelikuga, alaealistele müümist.

NB! Kas on tulevikus võimalik end autentida ka Mobiil-ID kaudu? (Puhas mugavuse värk! :D )
Mirette: MINA
Poolt :) täpselt pigem e-sigaret mis kahjustab väga väiksel määral (sama kui linnas passida ja heitgaase sisse hingata ) kui tavaline sigarett mida tõmmatakse nurgataga ...
Janek:
Mina ka poolt
Silver: Päris imelik
Räägitakse e-sigareti vastu argumendiga, et ei ole põjalikult uuritud, seega keelame ära! Aga alkohooli ja sigaretide kahjulikus on väga selgeks uuritud- neid aga lubame müüa. Täielik jok!
enel: poolt!
Poolt, lapsed parem tõmmaku sigaretti kui tavalist suitsu
Mait: Mait
Olen selle poolt.
Kaisa:
Parem ikka kui suitsud!
Arvi: 30 aastat suitsetanud
Nüüd 6 kuud ilma suitsuta, naine õnnelik ja mina rahul. Igati poolt.
Tambet: POOLT
POOLT
Eerik:
Eerik: poolt
Ott: Poolt
Poolt.
Harri: Naiivne seletus
On sügavalt rumal väita, et kuna ei teata täpselt, mida e-vedelik sisaldab, siis tuleb see ära keelata. Sama hästi võiks kohtunik öelda suvalisele võõrale inimesele: "Ma ei tea, kes te olete ja mida te olete teinud, seepärast mõistan ma teid 10 aastaks vangi - küll me selle aja jooksul asja uurime." Samas on aga väga hästi teada tubakasigarettide otseselt tervist laastav toime, kuid nende keelamise vastu keegi välja ei astu.

Seletus on väga lihtne: rahvusvahelised tubakakorporatsioonid haistavad konkurentsi ja tulude langemist, riik kardab ilma jääda tubakaaktsiisist. Nii need kaks koos tegutsevad ja e-sigarettide keelamisega inimesi tagasi tubaka poole sunnivad. Neile ei loe, et aastas sureb maailmas otseselt tubaka suitsetamise tagajärjel 3 miljonit inimest. Sest raha ei haise.
Eiko: pooldan e sigaretti
Rainer: Rainer
Igal juhul on e-sigarett palju ohutum kui suits.Olen poolt. 11 kuud ja parem enese tuune
Vaido: Vaido:poolt
Alla 18-aastastele peaks see olema keelatud
Rene: Poolt
Minu arvates on ajuvaba, et kõiksugu tubakatooteid saab kõikjalt vabamüügist osta, aga oluliselt vähem tervist kahjustav ning ökonoomsem e-sigareti täitevedelik ei tohi nikotiini sisaldada.
karolin: Igati poolt.
Kuna on olemas kindel pood kus müüakse e-sigarette peaks seal ikka vedelikku ka müüma. Mida teevad need inimesed kellel pole kodus internetti?
Aarde: Aarde
Poolt... ei haise, ei sega teisi, hommikune köha kadunud.
Liis:
POOLT !
Aivar: Aivar
Olin seda e-sigaretivärki kogu aeg edasi lükanud. Nüüd tellisin ära. Aga võta näpust, internetist ei saagi teada kus seda nikotiiniga vedelikku müüakse. 20 a suitsetaja ei saa ju mingi arbuusimahlale üle minna lambist! See on täielik jaburdus - keelamine, peitmine jms. Minu pärast kontrolligu seda kuidas tahes aga ligipääs sellele peab inimese jaoks jääma. Muidu tundub, et tubakagigandid on meie seaduseandjatel juba jälle kilekotid kätte toimetanud!
Riina: Riina
Tänase seisuga olin ainult aurutanud, st mitte suitsetanud, mõni päev vähem kui viis kuud. Aga täna ostsin taas paki suitsu... Sest nikotiiniga e-vedelikku pole lihtsalt kuskilt saada! TÄIESTI JABUR!!! Kas tõesti riik SUNNIB mind uuesti suitsetama hakkama? (See on muide täpselt sama jabur kui suitsupakkide poodides võimalikult kättesaamatusse kohta paigutamine, nii et ostja ei saa kohe mitte kuidagi kasutada oma tarbijaõigust tutvuda toote omadustega -- suitsude puhul muu hulgas nende kangusega. Aga muidugi -- suitsetamise "asjatundjate" meelest pole sellel ju mingit tähtsust...)
Valdur: Poolt
Poolt Ei sigaretifirmade monopolile ..
Valdur: Valdur : Poolt
Lõpetagu see jura tervisest raha tahavad kötte saada ongi kogu muusika..
Miret: Suitsetamist soosima?
Miks see peaks õige olema?
Aleks: Aleks
Poolt.
Las alaealised (mina ka) teevad pigem E-Sigaretti kus on nikotiiniga vedelik,selle asemel,et nad teeks suitsu ja loobiks konisid igale poole.Lisaks ma arvan,et E-Sigaret pole nii kahjulik kui tavaline sigarett ning linn on palju puhtam ja ei pea tundma seda suitsu haisu igal pool.
Katrin: Katrin
Miks seda propageerida, kui nikotiiniga e- vedelikke pole saada. Kas tubakatootjatel on hirm, et nad jäävad tööta? Inimesel peaks olema valikuvabadus...
Merili: Poolt
Muidugi poolt!