Ütle "EI" Haapsalu lasteaedade ühistoitlustamise ideele!

Haapsalu viies lasteaias plaanitakse lammutada köögid ja hakata toitu valmistama ühiskatlas. Toit transporditakse lasteaedadesse termostes 3 korda päevas. Ühes renoveeritavas lasteaias jäetakse juba praegu köök ehitamata.

allkirjade kogumine on lõppenud

12.11.2014 00:00 kuni 30.11.2014 23:59

103 häält

103%

Haapsalu linnavalitsuses otsustati möödunud nädalal jätta ehitamata Vikerkaare lasteaia köök ja edaspidi tuua lastele söök kolm korda päevas termostes. See on esimene samm linnavalitsuse plaanist minna kõigis lasteaedades üle ühisköögi süsteemile, kus toit valmistatakse ühes kohas ja veetakse termostega laiali.
Meie leiame, et lastel peab säilima võimalus saada kvaliteetset ja värsket toitu ning lasteaedades peavad oma köögid säilima! Kui Sina arvad sama siis näita oma toetust andes allkiri lisatud avaldusele.


Ole hea ja võta üks minut, et mõtelda kaasa kas ühistoitlustus Haapsalu lasteaedades on nii hea mõte, kui linnavalitsus seda näidata tahab.

Toidu kvaliteet ja kogus
- ei ole võimalik garanteerida kvaliteetset, värsket ja sooja toitu lastele.

- teada on, et osad toidud maitsevad lastele paremini, kui teised. Mis saab siis, kui arvestatud kogusest ei piisa? Kuidas selgitada lapsele, kes ütleb, et tal on kõht tühi ja tahab veel, et ei sa ei saa juurde, sest süüa lihtsalt ei ole? Või kuidas garanteeritakse, et toidu jagaja jagab toitu täpselt samades kogustes, mis arvestati lapse kohta ühisköögis ja et viimastele sööjatele piisab?
- praeguses LV esitatud ajakavas kulub Vikerkaare lasteaias lõunasöögi puhul valmistamisest ja pakendamisest viimastele lastele serveerimiseni kuni 3 tundi, õhtu-ja hommikusöögi puhul üle 1 tunni. Kui transportida ühe sõidukiga kõikidesse lasteaedadesse võib see aeg veelgi pikeneda.
- kõiki toite ei olegi võimalik transportida - näiteks keedukartul ja makaronid küpsevad kinnises anumas edasi ja 2-3 tunniga on toidust alles vaid üleküpsenud ja läbiraputatud pudru
- on oht, et kuna kõiki toite ei ole võimalik vedada, võimalik, et väheneb ka menüü mitmekesisus.
- praegu tuuakse edunäitena Nikolai kooli, aga seal on vaid 78 õpilast ja pealegi see plaanitakse üldse sulgeda. Võrdlus u 500 lapse viies erinevas kohas toitlustamise ja ühe väikse kooli toitlustamise vahel ei ole pädev.
- selgusetuks on jäänud allergiliste laste toitlustamine. Kas valmistatakse toitu samas köögis ja kuidas on tagatud, et pakendamisel ja transpordil need omavahel segi ei lähe.
- puudub lahendus tehnilise rikke korraks. Mis saab, kui ühisköögis või toidu transpordil juhtub midagi(läheb vool ära, autol rehv tühjaks jms)?

Suurenenud nakkusoht
- kogu linna lastele ühisköögis söögitegemine suurendab võimalikku epideemiaohtu.

Kokkuhoid
- linnavalitsuse väitel säästab Vikerkaare ühistoitlustusele üle minnes 300-500 eurot kuus, mida plaanitakse kasutada lasteaiaõpetajate palgatõusuks. Arvestades 5 lasteaia kasvatajate arvu kokku võib julgelt väita, et selle raha eest on palgatõus põhimõtteliselt olematu.

- koondades lasteaedades kokad väheneb ka linnaeelarvesse laekuv maksutulu.
-  keskmiselt 400 eurot kuus omavalitsuse jaoks ei ole nii märgatav kokkuhoid, et on vaja seda ilmtingimata laste arvelt säästa?
- mõistlikum oleks hoopis säästa hankides kõikide lasteaedade köökide jaoks vaja minevad toiduained ühiselt ning samuti aselinnapea poolt mainitud kalkulatsioonid, menüüd, kaloraažide arvestamised, raamatupidamislikud programmid teha kõigi lasteaedade köökidel koos.
 - kas tegelikult hoiab ikka kokku, kui  kõigis lasteaedades lammutada toimivad köögid ja ehitada asemele kõikidesse lasteaedadesse söögisaalid, osta transpordiks vajalikud nõud jne?
- Vikerkaare lasteaia toidu vedamiseks koos Nikolai kooliga on planeeritud 1 buss ja kaks autojuhti. Viie lasteaia õigeaegseks toitlustamiseks ei piisa ilmselt sellest ja kas bussipargi ülevalpidamine, hooldamine, kütus ja kõigi juhtide palgad on ikka säästlikum, kui söögi tegemine igas lasteaias?

Keskkond
- toidu kohapeal tootmine on keskkonnasõbralikum, kui seda teha ühes köögis ja autodega 3 korda päevas laiali vedada.

Laste- ja noortesõbralikus linnas ei peaks eksperimenteerima laste heaolu ja tervisega.

 

Aktsiooni korraldaja

Haapsalu lasteaedades käivate laste vanemad.

RSS feed

Palun logi sisse või registreeri ennast kasutajaks, kui soovid antud teemat kommenteerida.

Remo: Põlluminister
Põllumajandusministri 05.08.2002 määruse nr 66 Toidu säilitamisnõuded kohaselt on kuumana realiseeritavaid toite lubatud temperatuuril üle 63°C hoida vaid 2 tundi alates kuumtöötlemise lõpust.
Vasta!